F.A.Q.

Veelgestelde vragen

Transport

Schoolreis met de autocar

De meeste scholen kiezen voor hun groepsreis nog steeds voor de autocar. Dit is een veilig, voordelig en comfortabel vervoersmiddel. OMNITRAVEL werkt samen met verschillende autocarbedrijven, verspreid over Vlaanderen en lid van de FBAA (Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers). Het zijn comfortabele rijtuigen die voldoen aan strenge veiligheidseisen. Alle bussen beschikken over toilet, DVD, geluidsinstallatie en airco.

De chauffeurs hebben de nadrukkelijke opdracht zich te houden aan de wettelijke rij- en rusttijden om de veiligheid van uw groep te garanderen. De naleving van de Europese reglementeringen voor transport met autocars wordt heel streng gecontroleerd en kan soms invloed hebben op de uitvoering van uw programma. Daarom vragen wij u om ruim vooraf uw programma door te geven. Het wordt dan getoetst aan de reglementeringen vooraleer de reis begint.

De toegelaten dagprestatie van de chauffeurs is 15 uur en wordt gerekend vanaf het vertrekmoment uit de garage of parking. Voor en na een nachtrit moet de bus 9 uur halt houden, te rekenen vanaf de stilstand op de parking. ’s Nachts dient de bus 10u stil te staan.

Bij verre rondreizen met nachtritten worden de heen- en terugritten verzorgd door 2 chauffeurs. Soms blijven deze chauffeurs gedurende de volledige reis ter plaatse.

Het verkeer wordt echter drukker en drukker. Wij raden aan zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer in de stadscentra om het vlotte verloop van uw programma te garanderen.

Veel steden bannen bewust het vervoer uit de binnenstad . Voor reizen naar Italië lopen de kosten voor checkpoints en parkings snel op. Wij rekenen hiervoor een basisforfait aan. De prijs wordt berekend op het vermelde programma met tarieven die bij de opmaak van de offerte gekend zijn.

Onze transportmaatschappijen hebben hun tarieven berekend op basis van de brandstofprijzen geldig in april 2013.

Schoolreis met het vliegtuig

Sommige groepen reizen liever per vliegtuig.

Afhankelijk van de bestemming en het budget werken wij voor vliegreizen samen met de klassieke luchtvaartmaatschappijen (o.a. Brussels Airlines, Iberia, Tap, Alitalia, Adria Airlines…).

Vertrekken kan vanuit België, Brussels Airport, maar kan ook vanuit bijv. Nederland, Duitsland of Frankrijk.

Wij kunnen zorgen voor vervoer van en naar de luchthaven van vertrek alsook ter plaatse van de luchthaven naar het hotel.

De dienstregelingen van de vluchten worden bepaald door de luchtvaartmaatschappijen en uiteraard niet door het reiskantoor. OMNITRAVEL heeft dan ook geen enkele vat op vluchtschema’s en mogelijke wijzigingen na boeking.

De vluchtprijzen variëren sterk volgens seizoen, groepsgrootte en tijdstip van reservering. Opties nemen voor meer dan enkele dagen is niet mogelijk. Dit wil zeggen dat een offerte voor een vliegtuigreis steeds onder voorbehoud is van de beschikbaarheid van de toegepaste tarieven.

 

Schoolreis met de trein

Reizen met de trein is aangenaam en comfortabel en biedt bovendien bewegingsvrijheid tijdens het reizen. Er bestaan speciale jongerentarieven maar die gelden meestal slechts op bepaalde vertrekuren en zijn ook beperkt in aantal. Daarom is dit een geschikt vervoersmiddel voor kleinere groepen.

De treinprijzen variëren sterk volgens seizoen, groepsgrootte en tijdstip van reservering. Dit wil zeggen dat een offerte voor een treinreis steeds onder voorbehoud is van de beschikbaarheid van de toegepaste tarieven.

De definitieve tarieven zijn pas kenbaar enkele maanden voor vertrek.

Accommodaties

Hostels/jeugdherbergen

Omdat deze vorm van accommodatie meestal erg budgetvriendelijk is, verkiezen nogal wat scholen een hostel of jeugdherberg om te overnachten. Deze verblijfsvorm is aantrekkelijk omdat er een ongedwongen sfeer heerst, er regelmatig activiteiten worden georganiseerd en er ook meestal andere jongeren uit verschillende landen logeren. Een leuke, ontspannen manier om kennis te maken met een internationaal publiek.

U moet wel weten dat de kamers meestal beschikken over meerdere bedden. Het sanitair is ofwel op de gang, ofwel in de kamer zelf. Sommige hostels hebben een beperkt aantal eenpersoonskamers en vragen een meerprijs voor onbeslapen bedden binnen één kamer. De flexibiliteit is kleiner dan bij een hotelformule.

Hotels

Indien u kiest voor meer comfort, een goede nachtrust en sanitair op de kamers in plaats van gedeelde badkamers, zoeken wij een geschikt hotel binnen uw budget. Dat kan van 1 tot 4 sterren gaan naargelang de stad, de afstand t.o.v. het stadscentrum en de aangeboden faciliteiten. Soms kan een hotel buiten het centrum meer kwaliteit geven tegen eenzelfde prijs als een hostel in het centrum van de stad.

Bungalowparken/campings

Mocht u bereid zijn om buiten het centrum van een stad te verblijven, zijn bungalowparken of campings een leuk alternatief. Vaak beschikken ze over aangepaste faciliteiten die jongeren aanspreken (zwembad, speelruimte, disco). Zo krijgen de leerlingen wat meer bewegingsvrijheid op de site zelf, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken.

Gastgezinnen

In een aantal steden bestaat de mogelijkheid bij een gastgezin te verblijven. Dit is de ideale manier om ondergedompeld te worden in de taal, de cultuur en de dagelijkse gewoontes van de lokale bevolking. Dit vergt uiteraard een aparte aanpak van zowel leerkrachten als leerlingen en duidelijke afspraken zijn daarbij onontbeerlijk.

Reisformaliteiten

Wanneer u op reis gaat, moet u over de noodzakelijke reisformaliteiten beschikken. Deelnemers met een andere dan de Belgische nationaliteit, moeten zich grondig informeren bij hun ambassade. OMNITRAVEL helpt u graag verder met de contactgegevens. Wij raden u aan om nooit verantwoordelijkheid op te nemen t.o.v. deelnemers met een buitenlandse nationaliteit omdat u als leerkracht geen inzage heeft in bijv. de verblijfsstatus van de leerling.
Voor dagelijks geactualiseerde informatie over de politieke stabiliteit in een regio, de ziekenzorg, de visaplicht enz., verwijzen wij u graag door naar www.diplomatie.be.

Reizen van en met minderjarigen

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke
toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Als het kind met één van beide ouders reist, heeft deze ouder de vrijheid om een geschreven akkoord mee te nemen van de andere ouder, dat door de gemeente kan voor echt verklaard worden.

Reisverzekering

Het is aangewezen om goed voorbereid aan een reisproject te beginnen. Bij onvoorziene omstandigheden kan een annulerings- en bijstandsverzekering veel ongemak vermijden. OMNITRAVEL werkt samen met Protections (een product van Touring).

Garantiestelling

Conform artikel 36 van de wet tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling van 01 april 1994 en het betreffende uitvoeringsbesluit van 25 april 1997 is OMNITRAVEL Plus bvba door Garantiefonds Reizen verzekerd om in het geval van financieel onvermogen, zijn verplichtingen jegens de reiziger verder na te komen.

Algemene voorwaarden